Cubicup

Yerba Mate, Το Δώρο Των Θεών!

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι που αναφέρονται στην προέλευση του τσαγιού yerba mate, και σχεδόν όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι ήταν δώρο των Θεών! Αυτό καταδεικνύει την σημαντικότητα του ιδιαίτερου αυτού τσαγιού στους αρχαίους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής. Σήμερα, η δημοτικότητά του αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως, λόγω των πολλών και ιδιαίτερων ιδιοτήτων του.

Mate – ίσως το πιο υγιές φυτό στη Γη

Πολλές θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται στο mate όπως η ενεργοποίηση των νεύρων, των μυών και η διέγερση του μεταβολισμού. Πρώτο και κυριότερο, το mate εκτιμάται για το αίσθημα της αφύπνισης του και την ενίσχυση της διάθεσης. Η ματεΐνη,  μια ένωση όμοια της καφεΐνης, είναι υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα.

Σε σύγκριση με τον καφέ και την καφεΐνη, το mate έχει το πάνω χέρι, καθώς δεν σας προκαλεί νευρικότητα. Η τυπική διάσπαση της καφεΐνης αποφεύγεται επίσης. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη του mate, η οποία παράγει ένα διεγερτικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα σταθερό και μεγαλύτερης διαρκειας.

Διεγερτικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα!

Επιπλέον υπάρχει ο μοναδικός συνδυασμός ματεΐνης με μια ιδιαίτερη Ξανθίνη. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλες ξανθίνες (του καφέ), αλλά – σε αντίθεση με την καφεΐνη – δεν σας κάνει εξαρτημένους. Επιπλέον, σε αντίθεση με την καφεΐνη, βοηθά στην προώθηση ενός ήρεμου ύπνου και μειώνει την αρτηριακή πίεση χαλαρώνοντας!

Το Mate προσφέρει τις βιταμίνες A, B1, B2, E και C που είναι πολύ σημαντικές για τον άνθρωπο. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, νατρίου και καλίου. Άλλα συστατικά διεγείρουν το σχηματισμό σάλιου και γαστρικού υγρού και προάγουν την πέψη.

Επιπλέον περιέχει κατεχίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρουν ως «εκτελεστές» ελεύθερων ριζών στο σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα. Έτσι, το Mate αναστέλλει τις φλεγμονές του σώματος με φυσικό τρόπο και μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση, οι ρευματισμοί, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον κ.λπ.

Ο λεπτός και όμορφος εαυτός σου!

Το τσάι mate ενισχύει το μεταβολισμό καθώς αυξάνει φυσικά την καύση λίπους στο σώμα.

Το Mate λέγεται ότι αποτελείται από περισσότερα από 250 συστατικά. Περίπου 200 έχουν σαφώς ταυτοποιηθεί. Μεταξύ άλλων βιταμινών περιέχει καροτενοειδή με δράση προβιταμίνης Α. Με άλλα λόγια, το ανθρώπινο σώμα μπορεί εύκολα να μετατρέψει αυτά τα συστατικά στη βιταμίνη Α.

Τα καροτενοειδή συχνά λέγεται ότι είναι ευεργετικά και υγιή. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και εξολοθρευτές ελευθέρων ριζών (βλ. παραπάνω). Επιπλέον, προστατεύουν και θρέφουν το δέρμα, βοηθώντας το έτσι να παραμείνει χωρίς ρυτίδες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διατηρήσει μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.

Mate – ένα φάρμακο που έχει καλή γεύση

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ ανέλυσε ότι το mate περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες που

Χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει. Στη Γερμανία, το mate είναι εγκεκριμένο ως “φάρμακο” και πωλείται τόσο στα φαρμακεία όσο και στα καταστήματα τσαγιού.

Από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη: Mate

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ανακάλυψαν το mate ήταν οι Ισπανοί κατακτητές στη Νότια Αμερική. Οι Ινδιάνοι Γκουαράνι εισήγαγαν το διεγερτικό ρόφημα στους Ιησουίτες. Λίγο μετά τη δοκιμή του, οι Ιησουίτες άρχισαν να καλλιεργούν οι ίδιοι το δικό τους mate.

Οι Ιησουΐτες με το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και την επέκταση του mate και έχτισαν γρήγορα ένα εμπορικό μονοπώλιο. Το yerba μεταφέρθηκε από τον τόπο προέλευσής του σε όλη την επικράτεια της Νότιας Αμερικής υπό ισπανική κυριαρχία. Κατανάλωναν βρασμένο mate στον οικισμό των Ιησουιτών σε όλη την Παραγουάη . Ανακάλυψαν επίσης ότι το φυτό mate ευδοκιμεί μόνο σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής, ένα μυστικό που επιβεβαιώθηκε μισό αιώνα αργότερα από τον Γάλλο φυσιοδίφη Aimé Bonpland.

Αντίθετα, με τους Ιησουΐτες, οι ηγέτες της εκκλησίας εξοργίστηκαν από το παγανιστικό έθιμο της κατανάλωσης mate. Το 1610, το δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης που εδρεύει στη Λίμα, κατήγγειλε τη «διαβολική δεισιδαιμονία». Οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι έπρεπε να εξευρωπαΐσουν τους Ινδιάνους Γκουαράνι – και όχι το αντίστροφο. Μετά από αυτό, η κατανάλωση mate ξεχάστηκε κάπως στην Ευρώπη.

Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα το mate προσγειώθηκε ξανά στα χέρια κάποιων ειδήμονων στην Ευρώπη. Παρήχθησαν οι πρώτες λεμονάδες Mate, με την προσθήκη αφρώδους οίνου.

Oι λεμονάδες με άρωμα mate γίνονται γνωστές στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι πρώτοι που το καθιέρωσαν μέσα στην ημέρα τους ήταν οι computer nerds. Χρησιμοποίησαν το mate για να ενισχύσουν τα ροφήματά τους προκειμένου να εργαστούν πιο αποτελεσματικά, να βρίσκονται σε εγρήγορση ή κατά τη διάρκεια μιας βραδινής βάρδιας. Ο κόσμος των πάρτι ακολούθησε και υιοθέτησε το mate στα κλαμπ ως καύσιμο για να χορέυει τη κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας. Πολύ συχνά επιλέγουν ποτά που περιέχουν εκχύλισμα mate ή προσθέτουν φρέσκο.

Το Instant Mate είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή και χρησιμοποιείται συχνά για έτοιμα ροφήματα που περιέχουν mate. Τα συστατικά του αρώματος αποστάζονται με ατμό και εξάγονται με αιθέρα, παρέχοντας ένα ισχυρό συμπύκνωμα.

Εδώ και αρκετό καιρό, το Mate εισάγεται στην Ευρώπη και παρουσιάζεται, διανέμεται και σερβίρεται με διαφορετικές παραλλαγές και ονόματα. Το πιο συνηθισμένο είναι το Mate, που προέρχεται από το αρχικό Mate με Mate-Tea ή Yerba Mate που κατά δεύτερο λόγο.

Από την πρόσφατη αναβίωσή του, το mate αυξήθηκε σε δημοτικότητα και έγινε διάσημο μεταξύ των φοιτητών και των εργαζομένων γραφείου κυρίως λόγω της τόνωσης και της εγρήγορσης.

Το mate σήμερα είναι χιπ και τρέντυ. Καταναλώνεται σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως ιστορικά καταναλωνόταν στη Νότια Αμερική: Ως κοινωνικό ποτό! Αυτό που πρέπει να μοιραστείς με φίλους.

Mate – το δώρο των αστεριών

“Πολύ καιρό πριν, όταν ο κόσμος ήταν ήδη κόσμος, ο ήλιος ήταν ήδη ο ήλιος και το φεγγάρι, φεγγάρι…”

Με αυτά τα λόγια, αρχίζει ένας από τους μύθους για το πώς το mate ήρθε στη γη σύμφωνα με τους Ινδιάνους Γκουαράνι, τους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με την παράδοση, το φεγγάρι γνώριζε τη γη μόνο μέσα από τα λόγια του ήλιου. Η περιέργεια του φεγγαριού το έκανε να αποφάσισει να επισκεφθεί τη γη για να γνωρίσει και να μάθει περισσότερα για τους ανθρώπους και τα ζώα. Για να μην αναγνωριστεί, ήρθε στη γη τη νύχτα και προσγειώθηκε σε ένα ξέφωτο.

Ένα πεινασμένο τζάγκουαρ παρατήρησε αμέσως το φεγγάρι και ήθελε να του επιτεθεί αμέσως. Ξαφνικά ένα βέλος εμφανίστηκε από τη ζούγκλα και έσωσε το φεγγάρι. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, το φεγγάρι ήθελε να δώσει στον σκοπευτή – έναν αγρότη – μια ευχή. Ο αγρότης ταπεινά δήλωσε ότι δεν είχε καμία επιθυμία. Για την ακρίβεια βρίζοντας δήλωσε ότι ποτέ δεν επιθυμούσε τίποτα.

Τότε το φεγγάρι του πρόσφερε το μυστήριο των αστεριών: το Mate. Επιπλέον, το φεγγάρι υποσχέθηκε ότι θα η κατανάλωση mate από κοινού με παρέα, θα εγγυάται μια καλή φιλία. Μέχρι σήμερα, οι Νοτιοαμερικανοί προσφέρουν το Mate ως δείγμα φιλοξενίας στους επισκέπτες. η φιλοξενία μετατρέπεται σε φιλία.

Τι είναι το mate; Τι είναι το τσάι mate; Τι είναι το Yerba Mate;

Αυστηρά μιλώντας, το mate δεν είναι τσάι. Μόνο τα αφεψήματα που προέρχονται από τα φυτά Camellia sinensis και Camellia sinensis assamica μπορούν να ονομαστούν τσάι. Στην καθημερινή γλώσσα, το τσάι αναφέρεται συνήθως στον τρόπο παρασκευής, παρασκευής ή έκχυσης του ροφήματος.

Επιστροφή στο mate: Ο θάμνος mate (flex paraguariensis), που μεγαλώνει για να γίνει ένα mate δέντρο, είναι ένα φυτικό είδος του γένους holly και της οικογένειας των holly φυτών (σαν τα χριστουγεννιάτικα γκι ένα πράγμα).

Το Mate αναπτύσσεται αποκλειστικά στη Νότια Αμερική. Αρχικά από το αρχέγονο δάσος της λεκάνης του Παρανά, το mate βρίσκεται πλεον στα δάση της Αργεντινής, της Παραγουάης και της νοτιοδυτικής Βραζιλίας. Πιο συγκεκριμένα, στις πλωτές οδούς που βρίσκονται μεταξύ των ποταμών Ρίο Παρανά, Ρίο Παραγουάη και Ρίο Ουρουγουάη.

Η σωστή επιλογή του mate, mate τσάι, mate blends

Περίπου το 50% του mate παγκοσμίως εξακολουθεί να προέρχεται από τη ζούγκλα και συγκομίζεται από άγρια δέντρα. Η συγκομιδή του mate από τα άγρια δέντρα είναι βλαβερή για τη φύση. Επιπλέον, η σύσταση του μπορεί να παρεκκλίνει σημαντικά. Το mate από τις δικές μας καλλιέργειες έχει μια σταθερή ποσότητα καφεΐνης και συστατικών.

Είναι εγγυημένο ότι το mate μας προέρχεται από πιστοποιημένες καλλιέργειες είναι 100% βιολογικό και ότι οι εργάτες γης στην καλλιέργεια mate αντιμετωπίζονται και πληρώνονται δίκαια.

Προετοιμασία mate, the original style με τον αρχικό τρόπο

1. Γεμίστε περίπου τα δύο τρίτα του calabash (ή «κολοκύθας») με mate.

2. κρατήστε το calabash σε γωνία περίπου 50 μοιρών. Κρατήστε το άνοιγμα κλειστό με το ένα χέρι και ανακινήστε το. Τα λεπτά σωματίδια του mate θα ανέβουν προς τα πάνω. Αυτό θα αποτρέψει τη Bombilla από το να φράξει.

3. Ενώ κρατάτε ακόμα το calabash σε γωνία, ρίξτε μια μικρή ποσότητα κρύου νερού στο κάτω μέρος του.

4. Μόλις “πρηστεί” το mate στο κάτω μέρος του calabash, τοποθετήστε τη Bombilla με το φίλτρο της να ακουμπάει στον πάτο του calabash.

5. Το calabash είναι έτοιμο και μπορείτε να το ακουμπήσετε κάτω. Ρίχνετε τώρα ζεστό νερό 750 έως 800 – σχεδόν στην άκρη. Μετά από περίπου δύο λεπτά το mate είναι έτοιμο για να το απολαύσετε.

6. Μόλις πιείτε το υγρό, μπορείτε να ξαναγεμίσετε το calabash με ζεστό νερό. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμός με ζεστό νερό. Μπορείτε να γεμίσετε το calabash σας όσο συχνά θέλετε μέχρι να σταματήσουν να ανεβαίνουν οι φυσαλίδες.

Άλλοι κοινοί τύποι παρασκευής mate

Τον τελευταίο καιρό το mate φτιάχνεται από τους Νοτιοαμερικάνους με French press ή σαν ένα κανονικό τσάι ή ακόμα και με tea bags.

Τα σουρωτήρια τσαγιού στα οποία το mate δεν μπορεί να εξαπλωθεί δεν ενδείκνυνται!

Mate: Κάνε το όπως οι Νοτιοαμερικάνοι!

Στη Νότια Αμερική, το mate είναι το λαϊκό ποτό. Στην Αργεντινή η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 5,5 kg yerba mate. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι οι Ουρουγουανοί με 8 κιλά ανά κάτοικο. (Συγκριτικά: Στη Γερμανία, η κατανάλωση καφέ είναι 4,2 κιλά κατά κεφαλήν.) Στη Νότια Αμερική, το mate είναι το αντίστοιχο το κλασσικού τσαγιού για τους Βρετανούς. Και οι Νοτιοαμερικανοί συνήθως πίνουν το mate τους σε μια συγκεντρωμένοι σε μια καλή παρέα. Ο αρχηγός της ομάδας είναι το άτομο που προετοιμάζει: το “Cebador”.

Όποιος αναλαμβάνει ως “Cebador”, γεμίζει περίπου τα δύο τρίτα του calabash με yerba mate ή με τα θρυμματισμένα φύλλα mate και ρίχνει ζεστό νερό.

 Η πρώτη εκχείλιση mate είναι πολύ πικρή και δεν πίνεται, για αυτό και φτύνεται από το Cebador.

Ο Cebador προσφέρει στη συνέχεια την δεύτερη εκχείλιση. Ο πρώτος δίπλα του πίνει το mate. Το Cebador ξαναγεμίζει με ζεστό νερό και πάλι και το προσφέρει στον δεύτερο της παρέας. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες πίνει πάντα όλο το mate από το calabash. Καθ’ όλη τη διάρκεια ο Cebador θα γεμίζει με νερό επανειλημμένα. Μία δόση mate είναι αρκετή για περίπου 8 έως 10 εγχύσεις (= 8 έως 10 λάτρεις του Mate). Στη συνέχεια, ανανεώνοντας το Yerba Mate, ξεκινάει ένας νέος γύρος.

Όσοι νιώθουν ότι δεν χρειάζονται άλλο, θα ενημερώσουν το Cebador με ένα απλό “Gracias”.

Mate για την απώλεια βάρους – πώς σας βοηθά το Mate να χάσετε βάρος;

Το Mate, το Mate Tea και τα Mate Blends μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Η ματεΐνη είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Μια ουσία παρόμοια με την καφεΐνη με παρόμοιο αποτέλεσμα. Διεγείρει το μεταβολισμό και προάγει την καύση λίπους. Το Mate προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί νευρικότητα όπως ο καφές, αλλά παρέχει ένα ομοιόμορφο ερέθισμα. Επίσης, η γρήγορη πτώση της απόδοσης του καφέ μετά το boost, δεν θα συμβεί με το Mate. Το mate προσφέρει μια συνεχή ροή διέγερσης.

Το Mate παρέχει μια αίσθηση κορεσμού που διαρκεί περισσότερο, καθώς επιβραδύνει την αίσθηση του άδειου στομαχιού. Αυτό κάνει το τσάι Mate ένα φυσικό κατασταλτικό όρεξης. Εάν πίνετε mate περίπου μία ώρα πριν από το γεύμα σας, θα αισθανθείτε λιγότερο πεινασμένοι. Επιπλέον, ο μεταβολισμός και η καύση λίπους μπαίνουν σε δράση. Και το φαγητό θα σε κάνει να νιώθεις γεμάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε μια πρόσφατη μελέτη ότι το κρύο mate διεγείρει το μεταβολισμό και το κάψιμο λίπους δύο φορές περισσότερο από το ζεστό. (Πηγή: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2018.00315/full)

DISCLAIMER: Όσο καλό και υγιεινό και να είναι το τσάι mate, δεν μποροεί κανείς να περιμένει θαύματα. Εάν επιθυμείτε μόνιμη απώλεια βάρους, θα πρέπει να δώσετε σημασία εκτός από τη διατροφή σας, και στις άλλες πτυχές του τρόπου ζωής σας, καθώς και αυτές επηρεάζουν εξίσου την υγεία μας. Η συμβουλή μας για όσους αναζητούν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε σχέση με την υγεία τους, είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους ή πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας πριν πάρουν αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους.

ΠΗΓΗ: WWW.ALVEUS.EU

Μία Απάντηση